Bericht

Nederlands visveilingnetwerk EFICE kiest met KOSMOS voor flexibiliteit

"Volgens onze kopers is de centralisatie van informatie in 1 digitaal platform één van de grootste troeven van KOSMOS." - Riekelt Kramer, CFO bij EFICE
Nieuws
KOSMOS bij Visveiling Urk

Het Nederlandse EFICE – dat Visveiling Urk (Urk/Harlingen), Zeeuwse Visveilingen (Breskens/Vlissingen) en Visafslag Lauwersoog groepeert – is het allereerste veilingnetwerk dat overstapt op KOSMOS. De bestaande veilinginfrastructuur werd behouden, maar dankzij de migratie van PC- naar webbased applicaties kunnen de gebruikers van eender waar deelnemen aan de verkoop en alle relevante info raadplegen in één platform in de cloud.      

Dankzij hun intensieve samenwerking met de verschillende marktpartijen – van vissers tot visverwerkende bedrijven – hebben de Nederlandse visveilingen van EFICE reeds decennialang een ijzersterke marktpositie binnen de Europese visindustrie. EFICE kent de noden van de vissector als geen ander, wat leidde tot de vraag om het huidige PC-based veilsysteem te vervangen door een webbased handelsplatform. Vanuit deze optiek ontwikkelde Aucxis KOSMOS, het systeem dat alle gebruikers binnen de visindustrie de mogelijkheid biedt om alle relevante informatie te raadplegen via een centraal webplatform, en om actief aan de verkoop deel te nemen vanop eender welke locatie.

“Met KOSMOS kunnen we eenvoudig een tweede klok inzetten indien de hoeveelheid aanvoer dit vereist.” – Riekelt Kramer, CFO bij EFICE

Het realtime verkoop- en informatieplatform KOSMOS draait momenteel op de veillocaties Urk en Lauwersoog; de omschakeling van locatie Vlissingen is lopende. Het webbased systeem koppelt naadloos met de bestaande veilinfrastructuur: de kopertribunes van de drie locaties worden gekoppeld met het centrale KOSMOS platform.  

Screenshot koperscherm KOSMOS Urk

Van waar kwam de nood aan een nieuw verkoopsysteem?

“Bovenop de nood vanuit de markt aan een webbased handelsplatform, had EFICE door de verschuiving in het marktaanbod van bulk- naar fijne visloten nood aan een flexibele oplossing waarmee we indien nodig kunnen opschalen naar twee klokken op Visveiling Urk,” legt hij uit. “Vroeger verkochten we voornamelijk grote partijen schol die heel snel geveild konden worden. Zelfs op een drukke maandag met veel aanvoer waren de loten zonder probleem tegen de middag verkocht en konden de kopers snel aan het transport en de verwerking ervan beginnen.

Door de jaren heen veranderden onze vissers echter massaal van vismethode: vroeger sleepten ze netten over de zeebodem waarbij veel brandstof verbruikt werd. Een dure manier van vissen die door de uitstoot van fossiele brandstoffen vandaag niet meer te verantwoorden is. Door de nieuwe, duurzame manier van vissen komen er veel kleinere loten binnen van andere soorten, bijvoorbeeld 20 kg poon per dag. Hierdoor neemt het veilproces meer tijd in beslag, wat nefast is voor de prijsvorming en de kwaliteit van de vis. Dankzij KOSMOS kunnen we nu bij Urk eenvoudig een tweede klok bijschakelen zolang het nodig is.

De andere grote troef van KOSMOS voor onze kopers is uiteraard de centralisatie van informatie in één digitaal platform, en dit in verband met onder andere aanvoer, transacties, het opvragen van facturatiegegevens en andere rapporten.”

Hoe staan de kopers tegenover KOSMOS?

“Vooral het feit dat er geen software-installatie meer vereist is en dat er eenvoudig vanaf elke PC die verbonden is met het internet gekocht kan worden, kan op veel bijval rekenen.

De kopers leren de functionaliteiten steeds beter kennen: vooral de prebid-functie trekt veel interesse. Kopers komen in alle vroegte naar de veiling om de vis te zien, waarna ze hun prebids invullen en vertrekken zonder de veiling af te wachten. Ze kunnen dan vanop kantoor zien of ze de gewenste loten inderdaad gewonnen hebben en ondertussen andere zaken afhandelen.

Wanneer er in de toekomst ook beelden van het actuele lot beschikbaar zullen zijn tijdens de verkoop verwachten we dat veel zaalkopers vanaf dan ook hun prebids van thuis uit zullen uitbrengen.

Door het aanbod van nieuwe soorten vis verwachten we trouwens ook dat we nieuw koperspubliek zullen aantrekken.”

“Uiteraard stopt de ontwikkeling van KOSMOS hier niet: we houden voortdurend de vinger aan de pols bij de markt,” besluit Patrick Bauwens, Aucxis E-Trade Business Unit Manager. “Wij voorzien twee KOSMOS-updates per jaar</strong> ; de eerste van 2021 werd eind juni uitgerold. Voor deze versie hebben we vooral ingezet op een verbeterde user experience: zo kan de veilmeester de lotinformatie nu ook nog aanpassen tijdens de verkoop, en kan hij transacties aanmaken zonder dat de klok draait. Per KOSMOS-update zullen er uiteraard telkens extra features bijkomen naargelang de vraag vanuit de markt.”